VRATA            Ulazna vrata     Sobna vrata     Protuprovalna vrata     Garažna vrata     Dvorišna vrata
       
PROZORI           PVC prozori     Alu prozori     Drveni prozori     Krovni prozori
 
   
  VRATA

  Ulazna vrata
  Sobna Vrata
  Protuprovalna vrata
  Garažna vrata
  Dvorišna vrata

  PROZORI
  PVC prozori
  Alu prozori
  Drveni prozori

  Krovni prozori

  Kako urediti prozor ?

Uselili ste se u novogradnju i tražite nekonvencionalno rješenje za dosadne tipske prozore? Ili ste odlučili promijeniti nešto u stanu, a ne znate točno što? Naš savjet glasi: promijenite zavjese.

Njemački časopis „Život i stanovanje“ navodi da zavjese uopće ne moraju biti stereotipne, te da je tehnika vješanja, nabiranja i izbor materijala za zavjese, opremu i popratne detalje znatno napredovala posljednjih godina.

Zavjese na žici
Na strop se pričvrsti karniša, a na nju se, umjesto klasičnih kvačica, pričvrste komadi pocinčane ili žice plastificirane u boji s kukama na koje se vješaju zavjese. Za prozor širine 100 centimetara potrebno je 16-18 kuka. Prema visini sobe, prozora i zidnoj dekoraciji odredi se razmak od stropa do ruba zavjesa, koji određuje dužinu žica. Cik-cak savijanjem i kvačenjem na jednu ili više rupa duž bordure mijenjate način drapiranja.

Alternativno rješenje je ukrasna karniša koja se pričvrsti nisko i po čijem gornjem žljebu klize kuglice sa vodilicama za žice na kojima vise zavjese. Metalnu opremu napravite po mjeri.

Nabori, niti, stakalca...
Ako ne želite klasične zavjese, napravite sami nabrane od dekorativnog papira. Izaberite poluprozirni i dovoljno čvrsti papir i savijajte ga kao harmoniku. Rubove učvrstite nitnama, a na svaku nitnu zalijepite polovinu drukera - druga polovina je na ragastovu; ako je prozor širok, nitne stavite i po sredini. Ove zavjese otkopčavate i zakopčavate po potrebi. Lijep ukras su i zavjese od raznobojnih stakalaca kroz koje se svjetlo prelama kao kroz kišne kapi. A neobične su i zavjese od niti s igrom svjetla i sjene.

Svjetlo u okviru
Ako imate ostatke lijepih zavjesa koji nisu dovoljno veliki da pokriju cijeli prozor, možete od njih  napraviti panele koji vise na vodilicama i mogu se pomicati okomito i vodoravno i varirati količinu svjetla i igru boja. Drugo rješenje je paravan na sklapanje koji se izrađuje od lakog drveta, a lajsne se povezuju šarkama. Na paravan se razapne poluprozirna tkanina i učvrsti tapetarskom heftalicom ili ljepilom. Paravan se može zakvačiti i na vodilicu pričvršćenu za strop i pomicati i sklapati kao harmonika zahvaljujući kotačićima koji se kreću po vodilici.

Jednostavno ili složeno
Ako volite mijenjati dekor i imate više kompleta zavjesa, odlučite se za jednostavan način vješanja - drvene ili metalne karniše. Imajte pri tom na umu da se svjetle zavjese moraju češće prati. Oni koji ne voli peglati neka se radije opredijele za sintetičke materijale. Osim toga, takve zavese djeluju nježnije.

Karniša od nehrđajućeg čelika sa vodilicama u unutrašnjosti cijevi djeluje elegantno jer kvačice nisu vidljive izvana. Alternativa je metalna šipka prebojana masnom bojom. Kromirana šipka sa dekorativnim kvačicama također je lijepo rješenje.  

 
 
   
   
   
 


LINKOVI


 interijeri-nekretnine.com 
  Kuhinje
  Dječje sobe
  Spavaće sobe
  Nekretnine
  Interijeri
  Drvene kuće

       www.dom.com.hr
gradnja, opremanje, uređenje, interijeri, saune, fasade . . .

 
   
   
 

Izrada web stranica  -  Internet oglašavanje  -  Reklam-net  -  Zagreb   2007 - 2008
uvršteno u
web imenik KupoProdaja.com - oružje, mobitel melodije, besplatne igre, divix titlovi, bijela tehnika, tekstovi pjesama